Former for graver og gravlegging

Den som er ansvarlig for gravferden har ansvar for å bestemme om avdøde skal kremeres eller gravlegges i kiste. Det er gravplassmyndigheten som tilviser hvilken grav som skal brukes.

 

Gravferdsloven sier at alle som bor i kommunen ved sin død har rett til fri grav i nytt gravsted tilvist av gravplassmyndigheten

Avdødes bostedsadresse vil være avgjørende for på hvilken kirkegård et nytt gravsted kan opprettes. En skiller mellom urnegrav og kistegrav, og mellom enkle og doble kistegraver. Det kan settes ned urner i kistegrav, men ikke kiste i urnegrav. Hvis familien har et eksisterende gravsted kan det som regel benyttes. 

Ved kistebegravelse og ved gravlegging i navnet minnelund kan man feste én grav i tillegg og i helt spesielle tilfeller kan man søke skriftlig om en tredje grav i et gravsted.

For mer informasjon om priser og avgifter, besøk siden for priser og avgifter på gravplasser i Karmøy kommune.

 

Begravelse

Ordet begravelse brukes om seremonier hvor kisten senkes i jorden. Ved en begravelse bæres kisten ut på gravplassen (eller fraktes i bil til ønsket gravplass) og senkes i graven samme dag som seremonien gjennomføres. Det er også mulig å velge kistenedsettelse på en annen dag enn seremonidagen. Dette må avtales med gravplassmyndigheten på forhånd.

Kostnader knyttet til en begravelse avhenger av flere faktorer. Hvis avdøde var folkeregistrert i Karmøy kommune, er det ingen kostnader for bruk av kapellene til seremoni eller kistenedsettelse. Det kan imidlertid påløpe utgifter basert på hvilket livssyn som skal gjennomføre gravferden. Ønsker man en seremoni med prest fra Den norske kirke (DNK), er dette gratis dersom avdøde var medlem av DNK. Hvis avdøde ikke var medlem, men det likevel ønskes seremoni med prest og/eller i en kirke, vil dette medføre kostnader.

Dersom avdøde var folkeregistrert i en annen kommune, vil det påløpe utgifter både for seremonien, begravelsen og kistenedsettelsen.
 

 

  • Ny enkel kistegrav
    En ny grav er gratis i 20 år for alle innbyggere i Karmøy kommune. Graven kan ikke benyttes til ny kistegravlegging før det har gått 20 år, med mindre det er en dobbel grav. Etter denne perioden betales det festeavgift for 10 år av gangen. For innbyggere utenfor kommunen er det ingen friperiode; det betales festeavgift for enten 10 eller 20 år fra datoen graven opprettes.
     
  • Ny dobbel kistegrav
    For de fleste gravplassene i Karmøy kan det tilbys dobbel dybdegrav. Dette betyr at to kister kan settes oppå hverandre. Når kiste nummer to settes ned i løpet av friperioden på 20 år, starter en ny friperiode på 20 år. På gravplassene i Søgne, Greipstad og Finsland er det kun enkle graver som har en friperiode på 20 år. Det er imidlertid mulig å feste en grav ved siden av. Denne graven har ingen friperiode, heller ikke når den tas i bruk, og det betales festeavgift for 10 år av gangen fra oppstart.
     
  • Gravlegging i festet grav som "hører til familien"
    For at graven skal kunne benyttes til kistegravlegging, må det ha gått minst 20 år siden forrige gravlegging, med mindre det er en dobbel dybdegrav. Alle kistegraver kan benyttes til urner. Det er ingen friperiode ved bruk av festede graver der friperioden allerede er utløpt.

 

 

Bisettelse

Bisettelse brukes når seremonien etterfølges av kremasjon, med urnenedsettelse på et senere tidspunkt. Selve seremonien avsluttes i kapellet, seremonirommet eller kirken. Kremasjon kan utføres med mindre det er kjent at dette var i strid med avdødes ønske. Kremasjonsavgiften dekkes av de pårørende.
 

 

  • Ny urnegrav med plass til fire urner
    Urnegraven er gratis i fredningstiden, dvs. 20 år, for personer som var folkeregistrert i Karmøy kommune. For personer med adresse utenfor Karmøy kommune betales det for ny urnegrav.
     
  • Urnegrav i navnet minnelund
    Urnegrav i navnet minnelund, med navn på felles gravminne, har en friperiode på 20 år for personer som bor i Karmøy kommune. Etter dette betales festeavgift for 10 år av gangen. Det påløper en oppstartsavgift både for personer med adresse i Karmøy kommune og personer utenfor kommunen. Denne avgiften går til forskjønnelse av minnelunden og navneplaten. For personer med adresse utenfor kommunen kan graven festes for 20 år ved oppstart, deretter for 10 år av gangen. Festeavgiften betales fra datoen urnen settes ned. I tillegg kommer en avgift for selve urnenedsettelsen.
     
  • Urnegrav i anonym minnelund
    For urnegrav i anonym minnelund påløper det ingen festeavgift, verken for personer som bor i Karmøy kommune eller for personer med adresse utenfor kommunen. For personer med adresse utenfor kommunen tilkommer det en avgift for selve urnenedsettelsen.

 

 

Urnenedsettelse

Så raskt som mulig etter kremasjonen, og senest innen et halvt år, må pårørende selv kontakte gravplassmyndigheten ved Kirkevergen for å avtale urnenedsettelse.

Urnenedsettelse med pårørende til stede skjer ved at en av våre ansatte møter de etterlatte ved graven eller på et annet avtalt sted på gravplassen.

Urnenedsettelse i stillhet utføres av våre ansatte uten at de etterlatte er til stede. Hvis ønskelig, gir vi beskjed når urnen er satt ned.
 

 

Askespredning

Det er mulig å søke om askespredning. Dersom avdøde ikke har søkt om dette før sin bortgang, kan de etterlatte gjøre det på avdødes vegne, forutsatt at det kan dokumenteres at dette var avdødes ønske. Statsforvalteren er ansvarlig myndighet for å gi slik tillatelse. Ved askespredning er det ikke anledning til å sette opp gravminne på en gravplass.

For mer informasjon om askespredning, besøk Statsforvalterens nettside om askespredning.

Ønsker du å søke om askespredning, kan du benytte Statsforvalterens digitale søknadsskjema.